Lördagsöppet

Imorgon lördag serveras limousin stek med kokt potatis, gräddsås kokta polkarödbetor, kråkbärsgele och tunnbröd med Västerbottenostsmör.

Att servera en stek har länge varit en förnäm företeelse. Namnet slottstek kommer av det sena 1880-talets tradition att namnge rätter. Slott är ett attribut som gör en fin rätt ännu finare och denna rätt kan ha fått sitt namn vid 1900-talets början.
Länge var söndagsmiddagen en tradition hos svenskarna. Middagarna hade två fördelar. De gav fest stämning och familjegemenskap på söndagen och producerade rester till måndagens och tisdagen måltider och matlådor. Man tillagde därför ett helt kött, som en stek eller liknade. Slottsek är väl en typisk sådan som många förknippar med söndagsmiddagarna.
Ordet stek är besläktat med verbet sticka. Den ursprungliga betydelse av stek kommer av att man stack ett järnspett genom en köttbit som skulle stekas över elden.